Ajankohtaista

Huopakaton saneeraus

Näyttääkö vanha bitumikatteesi kenties tältä? Olet oikeassa, sillä nämä ovat merkkejä siitä, että vesikattosaneeraus on ajankohtainen asia. Kuten kuvasta näkyy on huopakate ryppyyntynyt voimakkaasti sekä läpivientien juuria on jo viritelty itse tekemillä harjakattohuopa patenteilla.

Tässä kyseisessä kuvassa näette -70 luvun loppupuolla valmistuneen yksikerroksisen asuinrakennuksen vesikaton joka on saneerattu -90 luvun alkupuolella. Saneeraus on suoritettu lisäämällä yksi kerros lisää bitumia vanhan päälle kuitenkaan huolehtimatta siitä, että onko aluslaudoitus sekä vanha bitumikate varmasti siinä kunnossa, että ne tulevat kestämään uusimisen. Onko lähtökohta siis siinä pisteessä, että kannattaa ainoastaan lisätä uutta huopaa vanhan päälle ja jättää vielä läpivientien pellitykset, vesikourut yms. ihan ennalleen säiden armoille ja herran haltuun?

Kuten nähdään myös pellit ruostuvat ajan kanssa vaikka ne ovatkin maalattu aikanaan. Eli ihan perusteellinen saneeraus on aina periaatteessa kaikkein järkevin pitkässä juoksussa. Meillä on perinteisesti tapana ollut ottaa kaikki vaikuttavat asiat huomioon jo senkin vuoksi, että vastuumme katon toimivuudesta on 10 vuotta työmaan luovuttamisesta valmiina asiakkaalle. Ja tämänpäivän kumibitumi materiaalit takaavat oikein asennettuina Icopalin Superpolar kattamisjärjestelmällä jopa 40 vuoden käyttöiän. Tuo käyttöikä jää haaveeksi mikäli alusta jätetään elämään ja oikean vedeneristysluokan materiaaleja ei käytetä.

Lähtisitkö tekemään tämän päälle uutta bitumieristystä? Eikö kiinnostaisi tietää miksi vanha kate on tämän näköisessä kunnossa ? Eikö mieleen hiipisi että käykö myös urakan jälkeen pian samalla tapaa ? Näin loivalla kaadolla oleva vesikatto kun ei loska-aikaan talvella juuri saa kunnolla vesiä tyhjennettyä muutenkaan niin eivät nuo rypyt ja osittain auenneet saumat asiaa ainakaan paranna. Päinvastoin . Rypyt tekevät katolle patoja ja vesi löytää mainiosti osittain aukiolevasta saumasta tiensä helposti välipohjaan ja sisälle asuintiloihin. Pahimmassa tapauksessa vuoto ei ole äkillinen vaan jatkuu vuosia niin pienenä, että se pitää puurakenteet märkinä ja kasvualusta homeelle yms. itiöille on valmis. Siksi suosimme vanhan vesikatteen poistoa aina katolta, mikäli on olemassa pieninkin epäilys mahdollisista vuodoista. Esimerkin tyylisellä katolla kun ei pääse edes välipohjaan tutkimaan laudoitusta . On vain lämpöeristetila ja tuuletusväli ennen kattolaudoitusta.

Tässä kohteessa työt aloitettiin vanhan katteen purkutöillä. Huomattiin asia jota ounasteltiinkin. Vanha ponttilaudoitus oli paennut kuivuessaan ponteistaan ja muuttunut joustavaksi jalan alla. Tuuletusväli oli kunnossa, samoin lämpöeristeet. Kateleikkurilla ajoimme vanhan huopakatteen kappaleiksi ja alusta jäykistettiin uudelle vesieristeelle 40 vuotta kestäväksi alustaksi 12 mm havuvanerilla.

Samaa tahtia levytyksen kanssa asennettiin Icopalin Ventipolar paineentasaava alushuopa vanerialustaan kiinni hitsaten. Sauman alta kiinnitys vielä mekaanisesti varmistamaan, ettei tuuli vie kattoa mukaanaan. Kuuluu myös osana nykymääräyksiä. Kuvasta huomaa samalla, että piipuista on purettu pellitykset ja vanha piilovesikouru on kaivettu ylös ja kuljetettu kaatopaikalle. Jatkossa vesi kulkee suoraan räystään ulkopuolelle tippalistaa mukaillen ja ulkopuolisiin vesikouruihin, joita tosin kuvassa ei vielä näy. Samassa kuvassa voi havaita vanhan aluslaudoituksen ylisuuret  raot.

Tässä huomaa miten hitsaus etenee ja katto tulee samaa tahtia levytyksen kanssa sääsuojaan varmasti aluskatteen alle vedenpitävästi.

Vedeneristys vaatii 3 elementtiä onnistuakseen.   
1. Tukeva sekä liikkumaton alusta
2. Ensiluokkainen eristysmateriaali
3. Huolellinen työ osaavien sekä vastuuntuntoisten eristäjien toimesta.

Työ etenee aikataulussa ja sääkin suosii eristäjää. Nyt ei tarvittu edes työanaikaisia suojaamisia miettiä sen pitemmälle. Toki pressut olivat katolla koko pohjustustyön ajan valmiina levitettäväksi nopeasti sadekuuron mahdollisesti uhatessa. Pian oltaisiin sääsuojassa eli pohjustus työt sekä aluskatteen asennus loppusuoralla tässä esimerkkitapauksessa. 

Työ on edennyt siihen pisteeseen että peltitöitä viimeistellään. Pohjahuovan päälle on hitsattu Icopalin PintaPolar eristyskermi kauttaaltaan alushuopaan kiinni saumat limittäen alushuovan kanssa. Räystäiden pellit on asennettu huopakerrosten väliin limittäen pitäväksi paketiksi. Vesikourut eivät ole vielä ehtineet kuvaus päiväksi paikoilleen. Kivipiiput ovat saaneet uudet kierretankojalat sekä haponkestävät teräskannet. Puurunkoiset tuuletusläpiviennit saavat lisäksi uudet välipellit ja kansipellit juuripeltien lisäksi. Iv-putki on saanut uuden kumijuuritiivisteen. Kaikki läpivientien juuret on hitsattu kaksikerroskatteena suojapeltien alle vähintään 300 mm korkeana. Vuotoja ei tarvitse enään pelätä.

Taas on yksi katto niinsanotusti saanut uuden vesieristyksen ja peltityöt on tehty vastaamaan seuraavan 40 vuoden kestoikätavoitetta. Työkalut autonperään ja kohti uusia haasteita !

Kuten sanotaan niin kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.  Lähtökohdat huomioon ottaen voidaan puhua perusteellisesta saneerauksesta avaimet käteen periaatteella. Asiakkaan ei tarvitse meidän kanssamme huolehtia mistään määräyksiin sekä työtapoihin liittyvästä sekamelskasta vaan työ hoidetaan siten kun on sovittu ja jokainen työvaihe varauksineen on kirjattu ylös jo ennen ensimmäisenkään huopapalan irroittamista katosta. Samoin hinnat ja veroerittelyt on sekä kotitalousvähennyslaskelmat lasketaan valmiiksi asiakkaalle jotta mahdolliset verohuojennukset on jo etukäteen laskettavissa tarkalleen.

 
 
© 2008 Etelä-Suomen Kattohuolto Oy Servia Kotisivut™