Ajankohtaista

Peltikaton maalaus

Tässä peltikaton maalaus osiossa esittelemme suorittamamme Helsinkiläisen arvokiinteistön / huvilan kattomaalaus työn. Käydään työvaiheet sekä työtavat lävitse ihan vaihe vaiheelta. Kiinteistö on 1900 luvun alkupuolelta ja sellainen sopiva esimerkkikohde esiteltäväksi. Myös museovirasto on antanut työmenetelmillemme siunuksensa useissa Helsingin kaupungin omistamissa kohteissa, joissa olemme olleet maalaustöitä suorittamassa vuosien varrella.

 

Kohde on Helsingissä sijaitseva  Kaitalahdentie 3.

Kohde siinä ylväänä, tosin vielä tässävaiheessa kattopinnat vuosien patinan peitossa..

Katto oli suht likainen ja osin pientä ruostetta ja hilseilleitä maalipintoja.

Pesutöitä valmistellaan alkavaksi ja valjaita kiristellään ja köysiä mitataan sopiville pituuksille..

Katon puolelta kuvailtua ennen pesuja..

Lippoja ja ikkunanpääly peltejä yli 10 metrin korkeudessa ..

Pesujen jäljiltä on vanhaa maalia irronnut paljon...    Taustalla nähdään jo ruostepohjamaalattua pintaa. Saadaan kirkkaille peltipaikoille erinomainen ruostesuoja sekä tarttuvuus maksimoidaan.

Kattopintaa tässä kohteessa oli reilut 300 m2 kaikenkaikkiaan. Eli ei mikään valtava kohde mutta haastava eri tasojen sekä rajauspintojensa puolesta. Pihamaalle oli juuri asennettu täysin uusi pihakivetys sekä puutarhakalusteet. Suojattavaakin oli siis huolehdittavana.

Siellä maalari etenee jalkaränniä pitkin maalivati sekä suti käsissään. Valjaissa ja köysissä luonnollisesti kiinni. Turvallisuudesta ei tingitä. Meille köysissä liikkuminen ja valjaissa roikkuminen on itsestäänselvyys. Välillä kierrellessä kaupungilla näkee "hurjapäitä" jotka eivät välitä edes omasta hengestään tai terveydestään... Miettinytkin joskus, että jos omasta hengestään ei välitä niin mahtaako silloin kunnollinen ja huolellinen työntekokaan olla itsestäänselvyys?  Lukija voi jättää kirjoittajan sivuhuomautukset omaan arvoonsa tarvittaessa, mutta emme me ole silti muita arvostelemassa vaan mainostamassa omaa osaamistamme.

Pestyä ja osittain ruostepohjamaalattua pintaa.. Pesuhan itsessään tapahtuu siten, että ammoniakki kannutetaan katolle ja harjataan katuharjalla kauttaaltaan voimakkaasti...kuuma painevesi pistää sitten pinttyneimmätkin liat takuuvarmasti alas katolta.  Millään kylmävesi pesureilla ei kannata lähteä onneansa kokeilemaan.  Kunnon kuumavesipesuri on itsessään jo investointi eikä "perävalotakuu" miehet sellaisiin ole valmiita sijoittamaan.  Siksi olemme aina sanoneet, että mikäli halvinta tarjousta haetaan emme ole kattoa todennäköisesti maalaamassa.. Muttemme myöskään tee samoja kohteita yleensä moneen kertaan ;)

Ruostepohjustusta tässä riitti mukavasti. Hiotaan, huuhdellaan, maalataan , hiotaan...

Peltikaton maalaustyöstä on yleisesti ottaen pesuja ja pohjatöitä noin 75 prosenttia koko urakasta kun työn halutaan onnistuvan. Pensselityö on ainoa jolla työ saadaan aina onnistumaan. Korkeapainemaalauksessa on liikaa muuttujia ja riskejä otettavaksi. Ja kun maalauksen halutaan kestävän luokkaa 15 vuotta eteenpäin on syytä tietää mitä tekee ja tehdä sen mukaan asioita. Onnella ei saisi olla osuutta työn jälkeen ja kestävyyteen.

Eikä liian kiire saa olla työn kanssa. Välillä on lupa ottaa perstupakit niinsanotusti.. :)

Maalaus etenee tästä siten, että maalataan ruostepohjien päälle kauttaaltaan niin kutsuttu harsomaalaus ohennetulla pintamaalilla, luonnollisesti pensselityönä. Saadaan tarttuvuus paremmaksi ja turha yrittää peltikattoa saada maalattua täysin tasaväriseksi yhdellä maalikerroksella kuitenkaan. Haituvia tuleekin jäädä harsomaalaus vaiheessa . Toisaalta monet ylimääräisetkään maalikerrokset eivät palvele ketään eli sopusuhta myös tässä asiassa. Kuten sanottu, niin pitää tietää mitä tekee ja miksi tekee . Tässä kohteessa Eskaron Rk-Peltikattomaalit sekä Ritari - Ruostepohjamaalit käytössä. Ovat vesiohenteisia . Olemme maalanneet syksystä -99 näillä maaleilla ja kun parempia ei ole vastaan tullut emme ole myöskään ajatelleet vaihtaa muuksi ihan heppoisilla perusteilla.

 

Valmista pintaa huonolla kuvaresoluutiolla kuvattuna valitettavasti...

Kamerapuhelimen asetukset olivat muuttuneet jossain matkan varrella ja näistä kuvista tuli valitettavasti epätarkkoja, mutta jotain käsitystä saa valmiista pinnoista..

Mukavan täyteläinen väri tämä raudanpunainen on .... Käyttämämme maalit eivät tee silti peilipintaa vaan enempi sellaisen täyteläisen mattapinnan joka sateen jälkeen on enempi kiiltävä sitten.. Pintamaalaus suoritettiin kauttaaltaan RK-Peltikattomaalilla jota ei ohennettu ollenkaan. Nämä nykyaikaiset vesiohenteiset peltikattomaalit jättävät maalikalvon elastiseksi toisin kuin esim. Panssari - öljymaalit. Elastinen maalikalvo kestää peltikaton elämistä ihan erilailla kuin öljymaalit. Ei halkeile ei irvistele. Mutta pohjatyöt määräävät lopputuloksen ja maalaustyön kestävyyden ihan suvereenisti. Oli maalina mikä hyvänsä. Monet ihmettelevät ja ovat vieläkin epäluuloisia tuon vesiohenteisen maalin kanssa kuullessaan asiasta, mutta huoli on turha vaikka vesikatolle tulee vesiohenteista maalia. Maalataanhan suurin osa maailman autoistakin vesiohenteisilla maaleilla nykyjään. Ja sateessa ja pakkasessa nekin ovat suurimman osan vuodesta, ainakin Suomessa :) .

Enään ei maalit irvistele eikä ruoste raiskaa vanhaa ja arvokasta peltipintaa hetkeen aikaan...

On siinä oma kiipeily ja rajaaminen aina ettei maalaa otsalautoja ja ennenkaikkea pese niitä päreiksi tehokkailla pesureilla....

  

Pihalta lopuksi pari kuvaa vielä...

Kauniisti kaareutuvia ja silti kulmikkaita kattopintoja..  Nämä kuvat eivät tehneet lopulliselle työnjäljelle oikeutta, mutta me olimme ja ennenkaikkea asiakas oli erittäin tyytyväinen kuten hänen sisarensa viereisessä osoitteessa... se katto maalattiin jo edellisenä kesänä ja on ihan oma tarinansa sekin.. :)    MOTTO: Kun asiakas on tyytyväinen niin hän kertoo siitä muutamalle ihmiselle, kun hän tuntee tulleensa petetyksi niin siitä tietää koko kylä varmasti! Eikö? 

Heräsikö kysyttävää? Joka ikinen katto on yksilö ja siksi kattotyöt hinnoitellaan erikseen paikanpäällä kohteeseen tutustuen. Suuntaa antavia hintoja toki voidaan aina antaa, mutta sitovan urakkatarjouksen tekeminen ja antaminen vaativat paikan päällä käymisen.

Mikäli kuitenkin jäit miettimään jotain maalaukseen tai yleensä maalaustöihin liittyvää tätä osiota tutkiessasi, niin ole ihmeessä yhteydessä. Ja tutki kokoajan päivittyvää projektiosiota jossa esitellään myöskin lisää suorittamiamme projekteja, niin maalaustöitä kuin kaikkia muitakin. Käyttämämme kalusto ja materiaalit esitellään omissa alasvetovalikoissan etusivulla.

 
 
© 2008 Etelä-Suomen Kattohuolto Oy Servia Kotisivut™